Hősök/ Helden

1566. szeptember 7., Szigetvár. Nem tudom, hányan gondoltak/gondolnak ma a hősökre, és talán nekem is csak azért fontos ez a nap évről évre,...

1566. szeptember 7., Szigetvár. Nem tudom, hányan gondoltak/gondolnak ma a hősökre, és talán nekem is csak azért fontos ez a nap évről évre, mert itt nőttem fel Szigetvártól nem messze, és itt élek ma is.
Pedig hátborzongató és csodálatos dolog történt 446 évvel ezelőtt...
Emlékeim szerint a történelemkönyvek sem foglalkoztak oldalakon keresztül Szigetvár ostromával. Általános iskolásként minden évben lelkesen készültem a Hadijátékokra, egy rendkívül izgalmas történelmi vetélkedőre, ahol a "belépő" öt versszak volt a Szigeti veszedelemből, de volt hogy Tinódi stílusában kellett megénekelni az ostromot, vagy éppen Kumilla történetét játszottuk el, de készítettünk korhű ruhákat, harcoltunk, mocsarat jártunk...
Egészen kicsi gyerekként izgatottan vártam a "várünnepélyt", mikor már reggeli közben hallottuk a vártól 12 kilométerre is az óránkénti ágyúlövéseket, a délutáni sétát a vár körül, a lovasbemutatókat, katonákat.
Két éve megnézhettük a várban Moravetz Levente Zrínyi 1566 című rockoperáját, és ha tehetném, idén újra megnézném.
Tudom, mindentől messze vagyunk, de ha tehetitek, látogassatok el ezen a hétvégén Szigetvárra...
És gondoljunk egy pillanatra a hősökre.

Szigetvár, 7. September 1566. Hier könnt Ihr nachlesen, was damals passiert ist.
Mir bedeutet es viel, denn ich bin in der Nähe von Szigetvár gross geworden, und lebe auch jetzt nicht weit von der Stadt. Schon als Kind habe ich viel davon gelesen, und habe das Burgfest an diesem Wochenende sehr gemocht.
Sonntag Abende werde ich davon mit -hoffentlich- vielen Fotos berichten.

Forrás

Csodaszép hétvégét mindenkinek!
Ein wunderschönes Wochenende wünsche ich Euch!


You Might Also Like

3 megjegyzés

  1. Liebe Betti - und ich wünsche Euch ein schönes und aufregendes Wochenende... auf die Berichterstattung und die Bilder bin ich jetzt schon gespannt.

    Herzlichst
    Markus

    VálaszTörlés
  2. Hallo meine Liebe,

    auch ich wünsche Euch ein spannendes Wochenende!Es wird bestimmt toll werden. Mach bitte schöne Bilder für uns!
    Danke für Deine lieben Worte! Habe mich sehr gefreut!!!
    Ganz liebe Grüße
    Anna

    VálaszTörlés
  3. ....ooohhh ja bitte! In den Mauern dieser Burg war ich schon soooo oft zu Besuch - immer dann wenn ich 8 Wochen Ferien in Nagypeterd und Katalina verbracht habe! Von Nagypeterd ist es ja wirklich nur ein Katzensprung...bitte bitte für mich extra viele Bilder!
    In Gedanken bin ich bei euch...
    Knutschknuddeligegrüße
    Deine Anke

    VálaszTörlés